Viktiga checklistan inför din cykelsemester

Att uppleva naturen från cykel är oslagbart och allt fler väljer att trampa sig genom semestern.
Resor på cykel passar alla åldrar – men det finns vissa saker som är viktiga att tänka på innan man beger sig ut.
Här är de fem viktigaste.

Föreställ dig tystnaden i naturen, där allt som hörs är fåglarna, vinden och gruset som knastrar under dina däck. En semester på cykel tilltalar många, och det är inte svårt att förstå varför. Det spelar ingen roll om du är ute på öppna fält, tar dig an milslånga vildmarksvägar eller väljer att ta en sightseeing i storstaden – cykeln tar dig fram överallt.
Är du på jakt efter en cykel? Här hittar du de snyggaste elcyklarna

När du ska planera din cykelsemester är det dock en rad viktiga faktorer du behöver tänka igenom för att lyckas ordna den perfekta turen för dig och/eller din familj. Hur ska ni bo? Hur långt ska ni cykla varje dag och vad är egentligen ovärdeligt att ha i väskan?

Bocka av checklistan steg för steg – har du koll på allt det här är det bara att tuta och köra.

1. Packa lätt – och rätt
Experterna brukar tipsa om att packa med sig så lite som möjligt och att använda vattentäta cykelväskor istället för ryggsäckar, som lätt blir fuktiga och kan göra dig instabil på sadeln. Om du investerar i en snygg styrväska slipper du gräva runt i hela packningen efter dina pengar eller telefon.

2. Tänk på vädret
Den svenska sommaren är som bekant ganska opålitlig och rätt som det är kan himlen öppna sig, för att nästa minut bjuda på strålande sol. Oavsett om du cyklar på kyligare, nordliga breddgrader eller tar dig söderut  räcker det ofta att packa ett fåtal par byxor och tröjor. En jacka med huva och ett par regnbyxor kan rädda dig från både blåst och fukt.

3. Välj rutt med omsorg
Det är enkelt att sätta ett start- och slutmål, men vad vill ni uppleva på vägen? Beställ bra cykelkartor från nationella cykelföreningar och glöm inte att googla lite på de områden ni cyklar igenom – guldgruvor i både boende- och upplevelseform finns ofta närmare än vad du tror. Tänk också på att inte planera in för långa rutter varje dag; för vuxna som är vana att cykla brukar 5-10 mil per dag vara lagom.

4. Glöm inga verktyg
Även den bäst planerade cykelsemestern kan gå i kras med ett punkterat däck eller en avhoppad kedja. Om du ska vara ute på cykelvägarna i mer än en dag är det därför viktigt att du tar med dig pump, skiftnyckel, insexnycklar, extra slang, däckavtagare, lagningssats och skruvmejsel. Även solkräm och solglasögon är viktiga för att orka vistas länge på soliga sträckor. En förstahjälpensats kan vara livsnödvändig – och självklart även hjälmen.

5. Testa elcykel
Det finns en mängd olika cyklar att välja bland på marknaden, men de senaste åren har elcykeln fått sitt stora genombrott. Oavsett om du föredrar en Mountainbike, citybike, hopfällbar cykel eller lastcykel kan du med stor sannolikhet hitta den eldriven. 

En elcykel är som en helt vanlig pedalcykel, dock har den en elektrisk hjälpmotor som agerar komplement till ditt trampande. Du slipper svettas på väg till jobbet men får ändå fysisk träning frisk luft. Med en elcykel känns det dessutom som att cykla i medvind hela tiden – och vem hade tackat nej till det, egentligen?

Kolla: Här är 7 anledningar till att köpa en elcykel

Bonustips: Gör turen barnvänlig
Ska du ta med barnen på resan? Det är en bra idé, många barn älskar att ta sig fram på cykel. Viktigt att tänka på är dock att de flesta barn inte orkar cykla lika långa sträckor som vuxna och att de ofta behöver pauser och aktiviteter längs vägen. Planera gärna en bilfri rutt så att barnen får det svängrum de behöver på vägarna, kolla upp roliga aktiviteter på sträckan och glöm inte att packa många mellanmål, för orkens och stämningens skull.

Om du har mindre barn som ska följa med på turen kan du få elektrisk draghjälp på en elcykel. Sätt en liten cykelstol på pakethållaren eller passa på att skaffa en cykelvagn på släp.
Läs mer om elcyklar här

Kör försiktigt och ha så kul!

   

Sedan mitten av 1980-talet har ett flertal nya varuhus öppnats i Sverige, Norge, Finland och Danmark. I dag finns det fler än 120 Biltema-varuhus i Norden.

Tack vare att Biltema köper in stora volymer utan mellanled kan vi fortsätta pressa inköpspriserna och därigenom sälja bra varor till mycket konkurrenskraftiga priser. Jämfört med konkurrenterna har Biltema de absolut lägsta priserna på marknaden.

Läs mer om Biltema här